Diák önkéntesség:iskolai modellek

január 16th, 2011 by cs.zsoka

A közoktatási törvény módosítását tervezi a kormányzat. Az elmúlt hónapban bocsátotta társadalmi vitára az illetékes  minisztérium a módosítás tervezetét. A tervezetben az szerepel többek között, hogy 2014-az érettségire bocsátás feltétele lenne, hogy addigra a diákok 60 óra önkéntes tevékenységet végezzenek. A tervezet üdvözlendő.

A kormányzat felismerte, hogy szükség van arra, hogy a diákok rendszeresen végezzenek önkéntes tevékenységeket. Az ilyen jellegű tevékenységek a diákok szociális/közösségi készségeit  (pl. együttműködés), a társadalmi felelősségvállalást kiválóan fejlesztik. A tapasztalati, közösségi tanulás révén olyan tapasztalatokat, ismereteket szerezhetnek, amelyeket pályaválasztásukhoz , saját életükhöz fel tudnak használni. A tervezet kapcsán a legfontosabb kérdések: lehet-e az önkéntesség kötelező, hogyan kell felkészülniük a változásra a középiskoláknak, az iskolák fenntartóinak.

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Iskolai Közösségi Szolgálat programja a jó gyakorlatok, működő iskolai közösségi modellek között szerepelteti a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium (III. kerület) tanórán kívüli tevékenységeket rögzítő programját (KÖDÖK program: kreativitás, önkéntesség, diáksport, önképzés, közösségépítés). A program 2008-ban kollégánk, Erdeiné Csepregi Erzsébet (akkor még az iskolában tanító pedagógus, szabadidő szervező) kezdeményezésére, szervező munkája nyomán jött létre.

Az iskolai közösségi szolgálat iskolai modelljeiről itt lehet tájékozódni:

http://iksz.i-dia.org/p/iskolai-modellek_09.html

Posted in Nincs kategorizálva | Diák önkéntesség:iskolai modellek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Legutóbbi bejegyzések

Legutóbbi hozzászólások

  Naptár

  2024. május
  h K s c p s v
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  

  RSS kapocs.eu

  Kapocs a Gyermekekért Nonprofit Kft. on Facebook