Miért jó dolog egy könytárban ücsörögni?

… tették fel magukban a gyerekek a kérdést, de már nem volt idejük megválaszolni. Ugyanis nem ücsörögtek tovább a könyv fölött, hanem szépen visszatették az autós, barbys, vulkános, csontvázas… könyveket és inkább óriási kockákkal játszottak a szomszéd teremben. Egy idő után dögönyözés jellege lett az építésnek. Volt aki teljesen eltűnt a kockák alatt. Kicsit henyéltek is építés közben. A könyvtárban. (Itt ezt is lehet!)

Még meg se unták az új elfoglaltságot, máris: Cipőt föl! És mint az igazi turisták, bejárták az egész régi, patinás épületet. A valamikori főúri palota igazi labirintus még egy felnőtt számára is. És mi 9 lánnyal és fiúval (mind tíz év alatti gyerekek) jártunk teremről teremre. A vezetőnk, Edit néni „gyerekbarát” módon mesélt, mesélt … és csak mesélt. Az egyetemisták, akik olvastak, neteztek, aludtak, unatkoztak felkapták a fejüket, amikor ez a különös csoport megjelent a teremben. Fülelni kezdtek… és akkor rájöttek, hogy évek óta idejárnak, de ezt és így még sohasem hallották.

Hogy melyik volt a gróf szobája, és hol öltözött, és ez volt a felesége budoárja, és miért a második emeleten volt a konyha (az ételszag nem terjedt szét az egész épületben), hová álltak be a konflisok és a lovak…

A röpke fél óra alatt a gyerekek visszacsöppentek a XIX. századba. Elképzelték milyen is lehetett a grófék idejében ez a gyönyörű épület, amely ma Budapest egyik legimpozánsabb könyvtárának ad helyet.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára volt ez az épület, amelyet a Játsszunk turistásat! címet viselő Kapocs Iskolai Program októberi eseményeként 2010. október 28-án megnéztünk. Pár éve nagyon szépen felújították, áthelyezték a bejáratot és sok modern „kütyüt” kapott az épület. Előnyére vált. A gyermekkönyvtárat két aranyos-félelmetes mesebeli sárkány őrzi.

A Sárkányos Gyermekkönyvtár hétköznap is és hétvégén is várja a gyerekeket. Kérjük szüleiket, hogy vigyék el őket ide, vagy máshová… ahol könyvek vannak. A kerületi Szabó Ervin könyvárak is nagyon jó helyek. Egyre több programot, gyerekcsalogató rendezvényt tartanak. Remek „rosszidős” program.

Egyik következő könyves helyszínünk a Mesterségünk címere programban a III. kerületi Füst Milán úti Szabó Ervin Könyvtár lesz, ahol a könyvtárosi hivatással, feladatokkal fognak megismerkedni a gyerekek.

A beszámolót írta: Erdeiné Zsóka programfelelős