Gyed extra, munkáltató által fizetett bölcsőde és társai

2014. január 1-től bevezetésre kerül a GYED EXTRA. Erről itt lehet bővebben tájékodni:
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/jovore-gyed-mellett-is-dolgozhatnak-az-anyukak

A gyed melletti munkavégzés a gyermek 1 éves kora után, ill. a két kisgyermeket nevelő család dupla ellátásban részesítése régi adóssága a mindenkori kormánynak. Sok kisgyermekes családnak jelent ez a változás segítséget a mindennapokban. A kisgyermekes családokban sok édesanya eddig is vissza kellett, hogy menjen a munkahelyére a gyermek 1 éves kora után. Leginkább 1 év az az idő, amíg megtartják valakinek az állását. Aki nem akart/tudott visszamenni, az biztosan több évet töltött otthon a gyermekével, esetleg vállalta a következő csemetét.Ahhoz, hogy az édesanya vissza tudjon menni dolgozni az egyik feltétel a sok közül: bölcsődei, óvodai férőhelyre van szükség. Mindössze a 10000 fő feletti települési önkormányzatoknak kötelező bölcsődei férőhelyeket létrehozni. Szándékosan írtam bölcsődei férőhelyet bölcsőde helyett. A bölcsőde intézmény, komoly, több százmilliós beruházási költséget jelent az önkormányzatnak és teremt munkahelyeket is. Kevesen tudják, hogy a bölcsődében egy ideje térítési díjat kell fizetnie a szülőknek. Egy támogatásokat nem igénybevevő (pl. magas fizetése és 1 gyermeke van) szülő akár havi 30000 Ft-ot is költhet erre.
Még kevesebben tudják (és nem tudjuk hányan élnek vele), hogy a bölcsődei térítési díjakat az SZJA tv. szerint a munkáltató leírhatja költségként=a szülő számlát kér a gyerkőc térítési díjáról, melyet a bölcsőde vezető a munkáltató nevére állít ki. Ez jó a munkáltatónak, szülőnek is.
Azonban a 10000 fő alatti településeken általában nincsenek bölcsődék (mivel nem kötelező feladata az önkormányzatnak és nem is tudják kigazdálkodni).
Kevés döntéshozó tudja, hogy a családi napközi pont azt tudja, amit a bölcsőde, kár hogy az SZJA törvényből kimaradt a passzus. Ha benne lenne, akkor vidéken, 10000 fő alatti településeken nem kellene drága pénzen bölcsődét létrehozni, fenntartani, hanem a kis beruházás igényű, könnyen létrehozható családi napközi is megoldást jelenthetne a bölcsődei férőhely hiányra. 1 bölcsődei férőhely után igénybe vehető normatív támogatás kb. 400 E Ft/év, míg a családi napköziben ugyanez csak 268200 Ft éves szinten. A bölcsiben 14 gyermek van egy csoportban, 1 gyermekre min. 2 nm2-nyi terület jut. A bölcsiben egy 14-16 fős csoport tart el 2 gondozónőt és egy dajkát. A családi napköziben, ha 7 gyermek van, akkor 2 munkaerő bérét kell kitermelje az ellátás.
A családi napközi klasszikus formája, amikor egy édesanya a saját gyermekei mellett lát el még néhány más (akár barát, szomszéd) gyermeket. A családi napközi másik klasszikus formája, amikor két pedagógia közeli hivatással rendelkező édesanya/nő lát el max. 7 gyermeket, míg ezeknek a gyermekeknek az anyukái dolgoznak. A további változatokat összefoglaló néven társadalmi vállalkozásoknak nevezem. Ezek sokfélék lehetnek. Egy nagy családi házban elhelyezett 3 csoportos, inkább az óvodára/bölcsődére emlékeztető szolgáltatástól kezdve a hálózatban, egyfajta franchise alapján működtetett, alkalmazottakkal feladatot ellátó családi napköziig. Mindegyik családi napköziben az a közös, hogy gyermekek napközbeni ellátásáról (közhasznú tevékenység) gondoskodik a fenntartója, mindeközben nonprofit vállalkozási tevékenységet valósít meg úgy, hogy női munkahelyeket teremt.
Évek óta dolgoznak családi napközikben olyan szakemberek, akik a „karrierjüket” adták fel, hogy a gyermekeik közelében lehessenek/hogy olyan munkát végezzenek, ami mellett a családjukra is ráláthatnak. Sokféle helyről keverednek a csanák világába emberek. Ami közös bennük: mindannyian elmondják, hogy volt egy törés az életükben a gyermekvállalás idején. A gyermekvállalás ennyire megváltoztatja az embereket? Igen, a nőket mindenképp. És velük a férfiakat is. Sokan, ha nem vigyáznak, azon kapják magukat, hogy egyre többet dolgoznak, egyre kevesebbet vannak a családjukkal, hogy mindenre teljen, mert a gyed/gyes igen kevés. Bízunk benne, hogy ezzel a változással megszülethetnek a kívánt gyermekek (Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom álma), a több gyermek pedig pozitívan befolyásolhatja a magyar társadalmat. A rugalmas foglalkoztatáshoz (szintén sokak álma) rugalmas kisgyermekellátásra van szükség. A bölcsőde intézmény. Nagyon jó gyermekellátási forma, de nem rugalmas. A családi napközi szülőt helyettesítő ellátás, családias, rugalmas, költséghatékony, több női munkahelyet teremt. Szeretnénk, ha a bölcsőde mellett, a családi napköziben is fizethetné a szülő munkáltatója a térítési díjat. Mi a családi napközikkel vagyunk!