Gyerek tűzoltók, gyerek mentősök

Megszólal a riasztócsengő: a narancs színű védőruhába öltözött tűzoltók először vigyázzba merevednek, majd rohannak. Némelyikük szeméből kicsordul a könny – de teszik a dolgukat. A riadalom érthető – mindannyian gyerekek.

Fegyelmezetten másznak fel az elektromos tűzoltó autóra, szállnak ki a helyszínre, amely „lángol és füstöl” – az illúzió tökéletes. Tokió egyik olyan parkjába látogatott el a BBC tudósítója, ahol a gyerekek „élesben“ próbálhatják ki majdani választott szakmájuk, foglalkozásuk, hivatásuk nehézségeit vagy örömeit. Itt minden a normális méretnek csak a kétharmada, hogy a kisebbek is elérjék a pedálokat, eszközöket. Ez  Kidzania – vagy Kölyökország –,  ahol a gyerekek több tucatnyi foglalkozás próbálhatnak ki.

Vannak itt garázsok, gyorséttermek, bankok, gyárak – van még egy 737-es utasszállító Boeing is, amelyen szimulátorral lehet repülgetni. Állatorvos akarsz lenni? Egy labrador robotkutyán gyakorolhatod a sebészetet a műtőben. A mamák papák, hosszú sorokban állnak a park bejárata előtt, de belépés után ők csak egy elkülönített helyről nézhetik, mit művel a csemetéjük, hogyan süti a hamburgert, és miként áll rajta a pilóta-egyenruha. Itt minden valóságos.

A Kidzania ötlete Mexikóból származik, azóta Chilében, Indonéziában, Portugáliában is megvalósult, és három éve eljutott Japánba is. A gyerekek az elvégzett munkáért természetesen fizetést is kapnak a Kölyökország pénzében,  Kidzóban. Érdekes, hogy míg a többi országban a kölykök gyorsan elköltik fizetésüket a park üzleteiben, éttermeiben,  a japán gyerekek ott sorakoznak Kölyökország bankjai előtt, Kidzó-számlát nyitnak és takarékoskodnak.

Fodor György ( 2009. október 11. Szabad Föld online)