Miért családi bölcsőde?

-a gyermekek egyéni szükségleteit, igényeit jobban ki tudja elégíteni ez az ellátási forma, mivel egy családi bölcsi csoportban max. hét gyermek lehet. Ebben az esetben egy segítő munkatárs is részt vesz a gyermekek gondozásában, nevelésében.
pl. a beszoktatási időszak után sem marad el a személyes kontaktus. A kötődő nevelés megvalósul.

-mert a szülők, család igényeihez, munkarendjéhez jobban tud alkalmazkodni ez az ellátási forma.
pl. esti munkavégzés esetén a napközi tovább nyitva tart, esetleg meg tudják oldani a betegség utáni lábadozás idejére az otthoni gyermekfelügyeletet is.

-van lehetőség úgy megállapodni a szülővel, hogy a gyermeknek heti két-, három- vagy négynapos egész/félnapos ellátást igényelnek
pl. ha az édesanya hetente 3 alkalommal dolgozik, akkor van lehetőség csak ezeken a fix. napokon hozni a gyermeket családi bölcsibe.

-a kisebb létszám miatt az egyéni odafigyelés megvalósul.
pl. a családi bölcsibe járó gyermekek kevésbé betegek, közösséghez szoknak, ugyanakkor a kisebb közösség miatt jut elég személyes idő rájuk.

-mert a hálózathoz tartozó családi bölcsit fenntartó jogi személyiségű társaság felelősséget vállal az ellátott gyermekekért, szakmai segítséget nyújt a családi bölcsőde vezetőknek, a családi bölcsiben gyermekekről egyéni fejlesztési terv alapján gondoskodnak.