Mi a családi bölcsőde?

A családi bölcsőde a gyermekek napközbeni ellátásának egy formája, 2017-ig családi napközi néven, 2017-családi bölcsőde néven, immáron a bölcsődei ellátórendszer részét képezi.
A családi bölcsőde szülő helyettesítő ellátás, ahol a gyermekek létszáma max. 7 fő. A kis létszám miatt kifejezetten alkalmas olyan gyermekek számára, akik nagyobb figyelmet igénylenek.
Az engedélyezésnek szigorú feltételei vannak. A családi bölcsőde vezetőjének el kell végezni egy felkészítő tanfolyamot (akkor is, ha egyébként pl. pedagógus végzettsége is van); meg kell felelni az ÁNTSZ és egyéb hatóságok (Kormányhivatal, a Nemzeti Rebabilitációs és Szociális Hivatal, Magyar Államkincstár) követelményeinek; felelősségbiztosítással kell rendelkezni; megfelelő szakmai program alapján kell működni, nyilvántartásokat kell vezetni, ami alapján ellenőrzik a működés körülményeit. Az engedéllyel rendelkező családi napközik szerepelnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szociális regiszterében, egy országos adatbázisban, ami bárki számára hozzáférhető. Itt utána lehet nézni, hogy a kiválasztott családi bölcsőde rendelkezik-e a szükséges engedéllyel. Amennyiben igen, úgy biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk megbízható kezekben lesz.

A családi bölcsődék 20 hetestől 3-4 (bizonyos esetekben 6 ) éves korig láthatnak el gyermekeket, azonban általában 1-4 éves korú gyermekeket fogadnak.

A családi bölcsődében a beszoktatás személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához. Az ellátás során szoros kapcsolat alakul ki a nevelő és gyermekek között. A családi bölcsődék többségében vállalják sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő gyermekek integrált nevelését, gondozását. A kis létszám alkalmas az integrációra. Sérült gyermekeket is fogadhatnak a családi bölcsik, ha meg tudják teremteni a szükséges feltételeket.

A Kapocs Családi Bölcsőde Hálózathoz tartozó napközik egységes szakmai elvek szerint működnek, de mégis különbözőek. Minden családi bölcsődének egyéni jellegzetességei vannak, amelyek a helyi sajátosságokból, a gyerekek összetételéből, a működtetők személyiségéből, különböző habitusából, értékrendjéből adódnak.

2017- a Gyermekvédelmi törvény módosításának értelmében a családi napközik családi bölcsőde néven működnek tovább kifejezetten 3 év alatti gyermekek ellátását vállalják majd. A 3. életévét betöltött gyermek a következő nevelési év szeptemberéig, ill. orvosi engedéllyel 4 éves koráig maradhat a családi napköziben. SNI-s gyermeke esetén a törvényi szabályozás még nincs kellőképp kidolgozva.
A változásokat követve az eddig iskolásokat ellátó kaszásdűlői családi napközink alternatív napközbeni ellátássá alakul át, ezáltal változatlan formában, de más keretben fogadják az általános iskolás gyermekeket.

További információk:
info@kapocs.eu