Miért jobb a családi?

Bölcsődei ellátás
A bölcsőde 400 éve született meg, a városba tömörülő munkásréteg igényeit volt hivatva kielégíteni. A 2-3 műszakban dolgozó anyák gyermekeit napközben itt látták el a gondozónők.
A bölcsőde születésekor sem és ma sem mintázza a családot. A beszoktatási standard 2 hét, amitől persze el lehet térni a gyerek-család igényeinek megfelelően, de nem nagyon szoktak.
A családi napközi a családot mintázza: 2 gondozóval 7 gyerek, 1 gondozóval 5 gyerek  van az ellátásban. 2017-elveszti a nevét (élt 20 évet Magyarországon), a fölső korosztályt (3-4-5, ill. 6-14 évesek), akikre az óvoda és az iskola tart igényt. A családi napközi családi bölcsőde néven él tovább és látja majd el a leginkább 3 év alatti bölcsődés korosztályt. 2011 óta nem volt normatíva emelés, most lesz, így az ide járók után a fenntartó a bölcsődei normatíva majdnem 70%-t meg is kapja.  (Úgy tudom, hogy a Visegrádi 4-ek többi országában a kis létszámú ellátást népszerűsíti, támogatja az állam, ellentétben hazánkkal. A 2017. jan. 1-én életbe lépő családi napköziket érintő változásokkal végre lehetővé válik, hogy a 10000 fő alatti településeket kötelezzék a bölcsődei ellátás megszervezésére. A családi napközit (majd bölcsit) létrehozni, fenntartani, működtetni lényegesen egyszerűbb létrehozni (volna, ha nem lenne annyira bürokratikus a rendszer, mint amennyire), olcsóbb (kevesebb adóforintba kerül), mint bölcsődét létrehozni, fenntartani (a legtöbb bölcsőde önkormányzati fenntartású). Az ellátás családias. A bölcsőde intézmény, olyan elveknek, kritériumoknak is kell megfelelnie. Az anyuka, apuka, család karjaiból jobb egy család közeli ellátásba mennie a gyereknek, mint egy intézménybe.
Miért nem babysitter? Igen, mi tudjuk, hogy adómentes a jövedelme http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-haztartasi-munka-is-adokoteles/, ha a munkáltató család kifizeti határidőre a havi regisztrációs díjat… de ebből még nem lesz a babysitternek nyugdíja, egészségbiztosítása, nem tudja magát képezni, nem vállal a munkája után senki felelősséget (míg a napközbeni ellátásokat végzőkre felelősségbiztosítási fizetési kötelezettség van előírva, enélkül nem ad ki működési engedélyt a fenntartónak a kormányhivatal), nincs érdekérvényesítési lehetősége, nem kötelező szerződést írni, így jó magyar gyakorlat szerint nem is írnak. Sok családnak azért alkalmaznak babysittert, mert legtöbbször olcsóbb, mint a gyermekvédelmi törvényben szabályozott elérhető napközbeni ellátások. Arról nem is beszélve, hogy eddig elvétve volt a kisebb településeken bölcsődei ellátás. Ha a munkába járást, egyebeket is felszámítja a babysitter, akkor már jobban jár, ha minimálbérre bejelenti magát egy KATA-s egyéni vállalkozásba. Ami még érdekes, hogy nincs szabályozva, hogy hány gyermeket láthat el a babysitter, ill. a gyermekvédelmi jelzőrendszerben sincs szabályozva ez a kategória, így a védőnőt abszurd esetben hidegen hagyja/nem is dolga, hogy tudjon róla, ha pl. napi 12 órában más van a fél éves gyermekkel, nem pl. az édesanyja.
A legtöbb jóérzésű család még ajánlás útján sem fogad idegent a saját lakásába, nem bízza idegenre mindenféle szerződés nélkül a gyermekét.

Óvodáztatás
Az óvoda a legjobb hely a gyermek számára. Az utolsó hely az egyén életében, ahol a játék a munkája. Mindent ezen keresztül tanul meg… 1-2 ügyes tanító  még így gondolkodik, utána elmúlik. A jó óvodából (mint ahogy a jó gyermekkorból) egész életében merít, építkezik az ember. A kötelezőségről már írtam. Nem lehet az. Pláne, hogy még mindig túltöltött az óvoda, így még mindig él a gyakorlat, hogy a kisbabával otthon lévő anyukát megkérik, hogy ebéd után vigye haza az óvodás gyermekét. Van az a társadalmi réteg, akinek fontos, hogy óvodába járjon. Ezt megelőzendő a biztos kezdet gyermekházakról is legalább annyit kellene beszélni a médiában, mint a kötelező óvodáztatásról.

Iskolai napközi
A háborút a nagyobbakat ellátó családi napközi elvesztette. Sok évig nem tudott vele mint kezdeni maga a családi napközis szakma sem, nem tudták jól szabályozni, ellenőrizni, összekapcsolni az iskolákkal, szülőkkel, pedig mekkora igény van kiscsoportos tanulássegítésre! A köznevelési tv. 2014-es módosításával, ill. a kötelező 16 órai bent léttel (ami persze nem kötelező, a szülő év közben is rendelkezhet róla, hogy ki viheti haza a gyermekét az iskolából a kötelező órák után) megpecsételték a sorsát. A legtöbb szülő ma is úgy hiszi, az ő gyermekének 4-ig az iskolában a helye, akkor is, ha a szülő esetleg hamarabb is érte tudna menni. Ráadásul a köznevelési tv-nyel életbe lépő új bérfinanszírozási rendszer azt eredményezte, hogy a pedagógusok munkaideje átlagban 14 órakor lejár. A napközis nevelő alsó tagozaton egy osztálynyi gyerekkel napközizik, a tanulószobán is ugyanez…, de azt ki hiszi el, hogy a magyart-történelmet tanító pedagógus ért a fizikához, földrajzhoz is és még egyénileg is tud segíteni a gyerekeknek, ill. a szóbeli anyagot is kikérdezni… A gyerekek még mindig sok házival érkeznek haza este 6 körül… milyen az ilyen családi élet? 2017- 0 normatív támogatás fog járni a családi gyermekfelügyelet ellátás után, viszont ellenőrzik, viszont járulékot fizet, stb… belőlük lesznek a fekete/fehér babysitterek jövőre, miután felhagynak az eddigi munkájukkal.

szünidő? kinek?
…és mindez nyári verzióban, amit, ha család vagyunk, nyaralásnak hívunk.
Nem átfogóan, de mondhatjuk: nem elég a szülők szabadsága az egész évi szünetekre. Szerencsés, akinek nagyszülei be tudnak kapcsolódni a család életébe. Akinél nincs ilyesmi két választás lehet: babysitter és vagy tábor/kulcsos gyerek. Az előbbi esetben lehet, hogy autót is tud vezetni a babysitter… itt megint felvetődik a felelősség jogi kérdése. A táborválaszték óriási, a legtöbb szülő tanácstalanul áll és a gyerek és a saját értékelési szempontjai szerint dönt valahogy. A tábor, ha jó volt, oké, ha nem volt jó, így jártunk. Nincs minőségbiztosítás, a tanító néni feketén táboroztat a vidéki házában és elvárja, hogy elmenjen a gyerek, különben jövőre hármas szorgalomtól minden előfordul. A családi turizmus, családbarát szálláshely attól családbarát, hogy a szülők napi 10 órán keresztül nem tudnak a gyerekükről? Az animátor neveli 1 hétig? …vagy valami mást nevezhetünk végre családbarát-nak, ahol tudják, hogy a maci jelmezbe bújás és mini disco helyett egyéni törődésre van szükség

Mi a megoldás? Van-e?
Szerintünk igen: helyi közösségfejlesztés, élménypedagógia, szülői készségfejlesztés, érdekvédelem a családok szintjén. … ha még élünk és eljutunk odáig. Jelenleg túl vagyunk egy halom akadályon és reméljük, már jobb idők jönnek. Aki kíváncsi rá, szívesen elmeséljük, hogy vagyunk, mi előtt állunk. Ennek fórumai az Egyboglya felnőtt klub alkalmai.  ECSE