Időbank

Ez egy fizetési eszköz és egy közösségi kísérlet is egyben. Azon hipotézisen alapul, hogy  kis közösségekre szükség van, az emberek igénylik, keresik a közösséget a közvetlen környezetükben.
Köztudottan elmagányosodik a társadalom, ugyanakkor nem ismerjük a szomszédainkat, nem örökítjük át elődeink tudását, tapasztalatait, ugyanakkor a gyerekek tapasztalati tudása csökken.
Az Egyboglya Közösségi Térben időbank fog működni a Boglya 1-5 Apát 2-8 Társasházban élő lakástulajdonosok vehetik majd igénybe. Kifejezetten az Egyboglya programokat lehet időbankból “fizetni”, tehát a Kobak Műhely Családi Bölcsőde szolgáltatásait nem.
Egy egy olyan szolgáltatási csomag, ami személyre szabott, ami önkéntes munka alapon működik, a házban lakók ezzel is fizethetnek az igénybe vehető szolgáltatásokért (tevékenységek) cserébe. Aki ez iránt érdeklődik, felajánlást tesz olyan szolgáltatásokról, amit ő tud (pl. ruhák megvarrása, sütemény sütés, takarítás, barkácsolás, kertészkedés a társasház körül). A felajánlásnál szerepel az erre fordított idő is (pl. heti 1 óra). Ez kerül be az időbankba és felhasználhatóvá válik. Amikor igénybe vesz egy szolgáltatást valaki az Egyboglyában, ezzel is fizethet.
A hipotézis szerint az időbank használatával a házban lakó tulajdonosok kedvezőbben jutnak szolgáltatásokhoz, nem pénz alapon fizetnek ezekért, ugyanakkor bevonódnak egy közösségi kezdeményezésbe.
Ez a terv, aztán meglátjuk a valóság igazol-e bennünket. 🙂